2013. okt. 12.

Karácsonyfadíszek - miért éppen gömbölyű?

Gyerekkoromból egyik fontos emlékem, hogy otthon a fa díszítése során újságpapírból csomagoltuk ki a nagyon törékeny gömbdíszeket. Ezek a díszek papírvékony üvegből voltak, hogy ne húzzák le a fa ágát. Azon kezdtem el tanakodni, hogy miért éppen ez a fajta dísz a díszek DÍSZE?
A történet a következő:
Franciaország Németországhoz közeli részén nagyon nagy szárazság volt az 1800-as évek közepén. Ez idáig ezen a vidéken a karácsonyfát gyümölcsökkel, elsősorban almával díszítették. Igen ám, de most étkezésre sem volt elegendő, télre is elrakható gyümölcs. Ekkor egy üvegfúvó mester Goetzenbruck városában úgy döntött, hogy elkészíti a piros almákat üvegből. Az első próbálkozások nem is sikerültek, mert az üveg túl nehéznek bizonyult, de ő nem adta fel és addig-addig kísérletezett, ameddig olyan vékony üveggömböt nem tudott előállítani, amely tündökölt a karácsony este!
Ez a ma már hagyományosnak mondható dísz aztán meghódította a világot! Íme néhány példa arra, milyen gömböket készítünk kb. 160 évvel az első gömb megszületése után:








Ünnepelj velünk az év 365 napján - és jobbnál jobb tippekről olvashatsz www.unnepeljunk.hu oldalunkon.

MÉG NINCS vége! További finom és kreatív tippeket itt találsz:
Szereted a sütőtököt? Egy finom pitét? Klikkelj ide a receptért!
Ez egy nagyon vicces bejegyzés a POMpom gyártásról futószalagon :) . Klikk ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Oszd meg a barátaiddal a Facebookon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...