A beigli recept eredetileg Andi1976 oldaláról származik, aki cukrász Édesapjától kapta, de én Limara oldalán
bukkantam rá, aki odavolt érte. Kell ennél jobb ajánló? Kezdőknek is
ajánlom, akik beigli királyok akarnak otthon lenni, nekem sikerült, már
kapom a rendeléseket! :) Nem reped ki, nem lapul el, márványos, vékony
tésztás, isteni finom, porhanyós.
Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1/2 tk só
1 dl hideg tejszín
2-2,5 dl hideg víz
+ 1 tojás a kenéshez
A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készítettem.
Töltelék:
Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.
Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.
Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott
narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis
víz, rum vagy rumaroma.
---
Az egész beigli készítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdtem. A
diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraltam, és
hozzáadtam a hozzávalókat. Félretettem. A gesztenyekockákat kiolvasztás
után egy kis vízzel lazítottam, hozzáadtam a rumaromát, és a
narancshéjat. Kitettem őket a hidegre, hűlni.
A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára
pihentetni kell, reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját
bedobtam a talpas dagasztógépem táljába, és kb 5 perc alatt
ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztott nekem a
gép. 6 részre osztottam, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak.
Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtottam elég vékonyra, nekem kb 22 cm
magas, és 30 cm széles téglalapok jöttek ki. Rátettem a tölteléket úgy,
hogy 1-2 cm-t elhagytam a szélétől, az egyik rövid oldalánál, ahová
megérkezek a feltekeréssel, ott 5 cm-t hagytam el, hogy tuti ne nyíljon
szét.Szóval az elhagyott 1-2 cm-es részeket ráhajtottam a töltelékre, és
óvatosan elkezdtem feltekerni. Besorakoztattam őket 2 sütőtepsibe
sütőpapírra, kb. 5 cm hely legyen közöttük, minimum. Ekkor meg kell
kenni tojássárgájával, és egy hűvös helyen, ami melegebb a hűtőnél,
pihentetni. Lefekvés előtt pedig még meg kell kenni a megmaradt tojás
fehérjével.
Reggel már látni fogjátok halványan a márványokat, és örülni fogtok
neki! :) Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 cm-ként
szurkáljátok meg, egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a
gőz, sülés közben. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 C-on, 25
percig sütöttem. Hagytam kihűlni, és vittem dicsekedni! :)
csak jó lehet
VálaszTörlésNagyon finom! Köszi szépen, hogy meg osztottad a, receptett! Szeretettel ! Ilona! Nyíregyháza!
VálaszTörlés